Gastronomia

Typical gastronomy of Larraga

Oso era askotakoa da eta normalean data zehatz batzuekin elkartu ohi da


AsperkeriakOtsailaren 3an, San Blas-en jaiaren, ohitura da Elizara etxean babesa Santuari zintzur-gaitzen kontra erregutzeko egiten diren erroska idunekoekin joatea. Herriko atsotitz-bilduma gertaerako lekukoa da “San Blas-etik” baieztatzen duenean, “uztaiak egiten badituzu, jango duzu; eta ba ez, ez dituzu dastatuko””. San Joseko jaia, Martxoaren 19an, doa Larraga-n kauserekin, etxean irinaz lantzen diren, urarekin, gatzarekin eta azukrearekin lotuta.

Eguberrien jaietako bat ospatzeko (Gabon Gaua, Eguberri, Urteberri, Erregeak…) lantzen da esneaz, ehotako arbendolaz, azukreaz, adarreko kanelaz eta ogiaz egindako postre bat. “Haurraren Zopa” deia da hura, data horietan, Larraga-ko etxeetan tipikoa izatea.

Oso Larraga-ren berezko beste elikagai bat asperkeriak dira. Asperkeriak dira urarekin, alean, azukrean, irinean eta arrautzetan anisarekin, egindako halako opilak. Haiek egiteko sutan jartzen diren burdina zirkular batzuk kirtenarekin erabiltzen dira. Asperkerien lantzea, batez ere udazkenean eta neguan egiten dena, ez doa jai zehatzeko ospakizunarekin elkartuta. Baizik erlazionatu behar da larraguesa postre tradizio aberatsarekin, Larraga herri bat delako oso laminero-a.